Motor căutare – Platforma internaţionalizare Enterprise Europe Network

 


Evenimente


Comisia lansează ediția 2019 a Monitorului orașelor culturale și creative

În data de 8 octombrie, Comisia Europeană a lansat cea de-a doua ediÈ›ie a programului Monitorul oraÈ™elor culturale È™i creative, un instrument conceput pentru a compara È™i stimula potenÈ›ialul creativ È™i cultural al oraÈ™elor europene, care este vital pentru stimularea creÈ™terii economice È™i a coeziunii sociale. 

După succesul primei ediÈ›ii din 2017, ediÈ›ia din 2019 prezintă un profil actualizat al bogăției culturale È™i creative a Europei, pe un eÈ™antion extins de 190 de oraÈ™e din 30 de țări, printre care se numără Norvegia È™i ElveÈ›ia. Monitorul a fost creat de Centrul Comun de Cercetare (serviciul È™tiinÈ›ific È™i de cunoaÈ™tere al Comisiei) È™i este însoÈ›it de un instrument online reorganizat care permite oraÈ™elor să adauge date proprii pentru o acoperire È™i o analiză comparativă mai aprofundate.


Câteva dintre principalele constatări ale celei de a doua ediÈ›ii:

  • OraÈ™ele Paris (FranÈ›a), Copenhaga (Danemarca), FlorenÈ›a (Italia) È™i Lund (Suedia) sunt în fruntea clasamentului în grupurile lor de populaÈ›ie respective, Lund numărându-se pentru prima oară printre oraÈ™ele din top (în raport cu ediÈ›ia din 2017).
  • Rata de ocupare a forÈ›ei de muncă a crescut în sectoarele culturale È™i creative, în special în oraÈ™ele din nordul È™i estul Europei, unde creÈ™terea anuală medie a fost de aproximativ 12% [în Budapesta (Ungaria), Tallinn (Estonia), Vilnius (Lituania), Cracovia È™i Wroclaw (Polonia) È™i Tartu (Estonia)].
  • PerformanÈ›ele macroregionale arată că Europa de Nord are cele mai bune rezultate. Europa de Vest are o poziÈ›ie de lider în privinÈ›a dinamismului cultural, urmată foarte îndeaproape de Europa de Nord È™i de Europa de Sud. Europa de Vest a obÈ›inut, de asemenea, cel mai bun scor în domeniul „economiei creative”, fiind urmată îndeaproape de Europa de Nord. În general, oraÈ™ele din Europa de Nord È™i de Est se remarcă prin cea mai bună dinamică a creării de locuri de muncă.
  • În eÈ™antionul de oraÈ™e analizat, între zonele în care locuiesc cetățenii europeni È™i siturile culturale se poate ajunge în general în 30 de minute pe jos (sau doar în 5 minute cu bicicleta); aceste situri sunt foarte accesibile cu mijloacele de transport public.
  • Viitoarele fonduri ale politicii de coeziune a UE ar putea sprijini È™i mai mult convergenÈ›a socioeconomică È™i coeziunea teritorială, concentrându-se pe generarea de locuri de muncă creative È™i pe inovare, pe conexiunile de transport È™i pe guvernanță, domenii în care în prezent există cele mai mari lacune.
  • Principalele oraÈ™e culturale È™i creative sunt mai prospere; astfel, există o legătură pozitivă È™i semnificativă între punctajele indicelui „OraÈ™elor culturale È™i creative” È™i nivelurile veniturilor din oraÈ™e.
Prima ediÈ›ie a Monitorului oraÈ™elor culturale È™i creative a inspirat autoritățile locale din întreaga Europă. De exemplu, oraÈ™ul Madrid (Spania) a utilizat datele prezente în Monitor pentru a înÈ›elege ce active culturale È™i creative (cum ar fi monumentele, muzeele, cinematografele, teatrele È™i galeriile de artă) ar trebui să valorifice în strategia sa de branding pentru a-È™i îmbunătăți poziÈ›ia la nivel internaÈ›ional. Drept urmare, autoritățile din Madrid au publicat o nouă broÈ™ură, intitulată „Madrid - Facts and Figures 2018”, care promovează numeroasele spaÈ›ii culturale ale oraÈ™ului. De asemenea, pe baza datelor din Monitor, oraÈ™ul GyÅ‘r (Ungaria) a efectuat o analiză a nevoilor în materie de investiÈ›ii, iar rezultatele analizei au determinat autoritățile locale să adopte o strategie economică culturală È™i creativă pentru 2019-2028 care identifică măsuri de bază ce ar urma să fie puse în aplicare, ca de exemplu stabilirea unor spaÈ›ii creative pentru artiÈ™ti È™i crearea unui incubator în domeniul designului. OraÈ™ul Umeå (Suedia) a folosit instrumentul pentru a sensibiliza părÈ›ile interesate de la nivel local cu privire la rolul pe care trebuie să-l joace investiÈ›iile culturale în promovarea creÈ™terii durabile. 

Iată mai jos unele dintre noile caracteristici ale ediției din 2019:

  • numărul total de oraÈ™e participante a ajuns la 190, în urma includerii a 22 de oraÈ™e noi din 14 state membre;
  • dinamismul cultural al Europei este perceput mai bine È™i într-un mod mai activ ca urmare a folosirii unor noi surse de date web (OpenStreetMap);
  • aspectele legate de incluziunea socială sunt plasate în centrul cercetării, alături de bunăstarea economică, ca urmare a noilor concluzii trase pe baza analizei spaÈ›iale.

 






Enterprise Europe Network

Oportunităţi de afaceri

Cod anunţ: TOUK20161114002

Ţara: Marea Britanie

Tip: Oferta

Titlu Oportunitate: IMM din Marea Britanie a dezvoltat și a adus pe piață o tehnologie tactilă de feed-back, folosind [...]

Valabilă până la data: n/a

Cod anunţ: BRPL20170110001

Ţara: Polonia

Tip: Cerere

Titlu Oportunitate: Firmă poloneză caută furnizori de nuci È™i fructe uscate pentru încheierea unor contracte [...]

Valabilă până la data: n/a

Vezi toate oportunităţile