Comisia vrea bănci mai puternice în Europa
Băncile se află în centrul crizei financiare cu care se confruntă economia mondială din 2008. Au fost trase învăţăminte în urma acestei crize, iar greÅŸelile din trecut nu trebuie să se repete. De aceea, Comisia Europeană prezintă astăzi propuneri care vizează modificarea comportamentului celor 8000 de bănci care activează în Europa. Propunerea legislativă are ca obiectiv principal întărirea rezilienÅ£ei sectorului bancar al UE, urmărind totodată ca băncile să finanÅ£eze în continuare activitatea economică ÅŸi creÅŸterea. Propunerile Comisiei au trei obiective concrete.
1. Băncile vor avea obligaÅ£ia de a deÅ£ine rezerve de capital mai mari ÅŸi de calitate superioară, pentru a putea rezista în mod independent în faÅ£a ÅŸocurilor viitoare. InstituÅ£iile financiare au intrat în ultima criză cu un capital insuficient, atât cantitativ, cât ÅŸi calitativ, motiv pentru care au avut nevoie de un sprijin fără precedent din partea autorităţilor naÅ£ionale. Odată cu prezentarea propunerii, Comisia transpune în Europa standardele internaÅ£ionale în materie de capital bancar convenite la nivelul G20 (cunoscute în mod curent ca acordul Basel III). Europa va deschide calea în această chestiune, aplicând aceste norme pentru mai mult de 8000 de bănci, care reprezintă 53% din activele mondiale.
2. Comisia intenÅ£ionează totodată să instituie un nou cadru de guvernanţă, conferind supraveghetorilor noi prerogative pentru a monitoriza băncile mai îndeaproape ÅŸi a aplica sancÅ£iuni atunci când identifică riscuri, de exemplu reducând creditul atunci când există semnele apariÅ£iei unei bule a creditelor.
3. Reunind întreaga legislaÅ£ie aplicabilă în materie, Comisia propune un cadru de reglementare unic pentru sectorul bancar. În acest fel vor fi îmbunătăţite atât transparenÅ£a, cât ÅŸi aplicarea legislaÅ£iei.
Comisarul pentru PiaÅ£a internă, Michel Barnier, a declarat în legătură cu acest subiect: ,,Criza financiară a afectat puternic familiile ÅŸi societăţile europene. Nu putem permite repetarea unei asemenea crize ÅŸi nu putem accepta ca acÅ£iunile câtorva actori din lumea finanÅ£elor să pună în pericol prosperitatea noastră. De aceea, am prezentat astăzi propuneri care vor ajuta cele peste 8000 de bănci active în Europa să devină mai puternice. Sectorul bancar va trebui să deÅ£ină capital mai mult ÅŸi de mai bună calitate ori de câte ori îÅŸi asumă riscuri. Acesta este un pas înainte extrem de important către integrarea experienÅ£ei dobândite în urma crizei ÅŸi adoptarea unei noi abordări în materie de riscuri. Mă bucură faptul că Europa a preluat încă o dată iniÅ£iativa ÅŸi este prima jurisdicÅ£ie la nivel mondial care transpune angajamentele din cadrul G20. Numai când toate aceste reguli vor fi instaurate vom putea afirma că am asimilat concluziile trase în urma crizei”.
Mai multe detalii despre acest subiect pot fi găsite pe site-ul Comisiei Europene
Ştiri
2018-04-16 17:24:33
Misiune de instruire WCM în Japonia, finanțată de Comisia Europeană
Centrul UE - Japonia anunță organizarea unei noi misiuni de instruire pe tehnici japoneze de fabricație [...]
2018-04-16 16:00:25
UBBInvent – 26 aprilie 2018
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) inițiază, pe parcursul anului 2018, Programul [...]
Oportunităţi de afaceri
Cod anunţ: TOUK20161114002
Ţara: Marea Britanie
Tip: Oferta
Titlu Oportunitate: IMM din Marea Britanie a dezvoltat și a adus pe piață o tehnologie tactilă de feed-back, folosind [...]
Valabilă până la data: n/a
Cod anunţ: BRPL20170110001
Ţara: Polonia
Tip: Cerere
Titlu Oportunitate: Firmă poloneză caută furnizori de nuci È™i fructe uscate pentru încheierea unor contracte [...]
Valabilă până la data: n/a