Motor căutare – Platforma internaţionalizare Enterprise Europe Network

 


Evenimente


Judeţul Cluj va avea în curând un nou cluster în sectorul IT&C!

Aceasta este concluzia întâlnirii regionale cu tema „PotenÅ£ialul de clusterizare la nivelul judeÅ£ului Cluj. Premisele creării unui cluster de succes”, organizată miercuri, 29 februarie 2012, la Cluj-Napoca, de către AgenÅ£ia de Dezvoltare Regională Nord-Vest ÅŸi Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici ÅŸi Mijlocii ÅŸi CooperaÅ£ie Cluj-Napoca.

 

Clujul se va alinia astfel la tendinţa europeană ce promovează clusterele şi reţelele de cooperare ca fiind motoarele creşterii competitivităţii economice şi inovării.

ÎnfiinÅ£area acestui cluster este cu atât mai oportună cu cât în luna mai este aÅŸteptată lansarea primelor finanţări publice pentru acest tip de structuri asociative, prin Programul OperaÅ£ional Sectorial pentru CreÅŸterea Competitivităţii Economice.

DragoÅŸ Pîslaru, managerul general GEA Strategy & Consulting ÅŸi unul dintre invitaÅ£ii speciali la eveniment a subliniat importanÅ£a unei analize calitative ÅŸi cantitative a lanÅ£ului valoric care practic stă la baza constituirii unui cluster de succes ÅŸi a prezentat variante de accesare de fonduri pentru viitorul cluster. Un prim apel de proiecte va fi lansat în cursul lunii mai  2012 ÅŸi mai mult decât atât, vestea bună o constituie faptul că aceste tipuri de finanţări vor continua ÅŸi după 2014, ne-a relatat DragoÅŸ Pîslaru.

Nevoia creării unei structuri asociative de tip cluster, multiplele avantaje ÅŸi beneficii care derivă din sinergia ÅŸi complementaritatea de competenÅ£e atrase într-un cluster, au fost o dată în plus subliniate de către prof. Stelian Brad de la  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Acesta a arătat că în ultimii ani s-au investit sute de mii de euro în proiecte de cercetare ale căror rezultate din păcate, nu sunt practic transferate către mediul economic 

 La nivel european există în prezent nenumărate clustere funcÅ£ionale, modele de bune practici, proiectul regioNet asigurând un cadru propice pentru astfel de transferuri de know-how ÅŸi expertiză dinspre cei 2 parteneri externi din regiunile Saxonia – Germania ÅŸi Malopolska - Polonia.

 

Un alt aspect important punctat în repetate rânduri la această întâlnire a fost cel legat de importanÅ£a unei strategii de dezvoltare comună a viitorului cluster, care sigur că da, porneÅŸte de la interesele comune ale membrilor clusterului. „Încrederea între membrii, cooperarea dinamică ÅŸi comunicarea deschisă reprezintă  elemente esenÅ£iale în construcÅ£ia unui cluster funcÅ£ional, aici la Cluj, a afirmat Ioana Åžuta – managerul proiectului regioNet. „Având deja experienÅ£a celor de la ARIES Transilvania, care cu ani în urmă au făcut unele demersuri în această direcÅ£ie ÅŸi mizând pe maturitatea actorilor din cluster ÅŸi nevoia unei strategii de grup resimÅ£ită la nivelul firmelor, structurilor de cercetare-dezvoltare-inovare,structurilor intermediare ÅŸi autorităţilor publice, ne simÅ£im încurajaÅ£i ÅŸi sustinuÅ£i în acÅ£iunea noastră de a crea un cluster de IT, susÅ£ine în continuare managerul proiectului.

Analiza potenÅ£ialului de clusterizare la nivelul judeÅ£ului Cluj, realizată de către experÅ£ii din cadrul echipei de proiect a ADR Nord-Vest, a relevat faptul că există ÅŸase sectoare cu potenÅ£ial ridicat de clusterizare. Acestea sunt: IT&C (software), industria de maÅŸini ÅŸi echipamente, industria materialelor de construcÅ£ii, industria mobilei, sănătate (servicii medicale, producÅ£ia de medicamente ÅŸi cosmetice), industrii creative ÅŸi culturale. În aceste sectoare se concentrează între 5 ÅŸi 10 % din firmele din judeÅ£ care au o contribuÅ£ie semnificativă la PIB, atrag forţă de muncă înalt calificată ÅŸi beneficiază de oferte de Cercetare – Dezvoltare – Inovare din partea universităţilor ÅŸi centrelor de cercetare.       

Întâlnirea organizată în cadrul sub-proiectului regioNet – “Clustere ÅŸi reÅ£ele, motoare ale dezvoltării pentru creÅŸterea competitivităţii ÅŸi a capacităţii de inovare”ÅŸi-a propus să prezinte conceptul de cluster în contextul actual al economiei româneÅŸti, rezultatele studiului elaborat, date ÅŸi statistici care recomandă sectoarele cu potenÅ£ial de clusterizare la nivelul judeÅ£ului Cluj ÅŸi bineînÅ£eles oportunităţile de finanÅ£are existente. La finalul întâlnirii s-au discutat paÅŸii următori în proiect, respectiv  în constituirea viitorului cluster IT&C.

La eveniment au participat peste 30 de reprezentanÅ£i ai firmelor de IT&C din judeÅ£, împreună cu reprezentanÅ£ii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Universităţii BabeÅŸ-Bolyai Cluj, ARIES Transilvania, UGIR filiala Cluj, Centrului de Afaceri Transilvania, Consiliului JudeÅ£ean Cluj,  ADR Nord-Vest ÅŸi OTIMMC Cluj-Napoca.

Ştiri

2020-11-18 17:56:52

Virtual B2B Event-Construction-2020

EEN Transilvania vă invită să participați la evenimentul de matchmaking [...]

2020-10-31 14:52:44

ECONOMIA CIRCULARÄ‚: VOUCHERE DE 15.000 EURO PENTRU ÃŽNTREPRINDERI MICI ÅžI MIJLOCII

[...]


Vezi toate ştirile






Enterprise Europe Network

Oportunităţi de afaceri

Cod anunţ: TOUK20161114002

Ţara: Marea Britanie

Tip: Oferta

Titlu Oportunitate: IMM din Marea Britanie a dezvoltat și a adus pe piață o tehnologie tactilă de feed-back, folosind [...]

Valabilă până la data: n/a

Cod anunţ: BRPL20170110001

Ţara: Polonia

Tip: Cerere

Titlu Oportunitate: Firmă poloneză caută furnizori de nuci È™i fructe uscate pentru încheierea unor contracte [...]

Valabilă până la data: n/a

Vezi toate oportunităţile