Motor căutare – Platforma internaţionalizare Enterprise Europe Network

 


Evenimente


Judeţul Cluj va avea în curând un nou cluster în sectorul IT&C!

Aceasta este concluzia întâlnirii regionale cu tema „Potenţialul de clusterizare la nivelul judeţului Cluj. Premisele creării unui cluster de succes”, organizată miercuri, 29 februarie 2012, la Cluj-Napoca, de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Cluj-Napoca.

 

Clujul se va alinia astfel la tendinţa europeană ce promovează clusterele şi reţelele de cooperare ca fiind motoarele creşterii competitivităţii economice şi inovării.

Înfiinţarea acestui cluster este cu atât mai oportună cu cât în luna mai este aşteptată lansarea primelor finanţări publice pentru acest tip de structuri asociative, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice.

Dragoş Pîslaru, managerul general GEA Strategy & Consulting şi unul dintre invitaţii speciali la eveniment a subliniat importanţa unei analize calitative şi cantitative a lanţului valoric care practic stă la baza constituirii unui cluster de succes şi a prezentat variante de accesare de fonduri pentru viitorul cluster. Un prim apel de proiecte va fi lansat în cursul lunii mai  2012 şi mai mult decât atât, vestea bună o constituie faptul că aceste tipuri de finanţări vor continua şi după 2014, ne-a relatat Dragoş Pîslaru.

Nevoia creării unei structuri asociative de tip cluster, multiplele avantaje şi beneficii care derivă din sinergia şi complementaritatea de competenţe atrase într-un cluster, au fost o dată în plus subliniate de către prof. Stelian Brad de la  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Acesta a arătat că în ultimii ani s-au investit sute de mii de euro în proiecte de cercetare ale căror rezultate din păcate, nu sunt practic transferate către mediul economic 

 La nivel european există în prezent nenumărate clustere funcţionale, modele de bune practici, proiectul regioNet asigurând un cadru propice pentru astfel de transferuri de know-how şi expertiză dinspre cei 2 parteneri externi din regiunile Saxonia – Germania şi Malopolska - Polonia.

 

Un alt aspect important punctat în repetate rânduri la această întâlnire a fost cel legat de importanţa unei strategii de dezvoltare comună a viitorului cluster, care sigur că da, porneşte de la interesele comune ale membrilor clusterului. „Încrederea între membrii, cooperarea dinamică şi comunicarea deschisă reprezintă  elemente esenţiale în construcţia unui cluster funcţional, aici la Cluj, a afirmat Ioana Şuta – managerul proiectului regioNet. „Având deja experienţa celor de la ARIES Transilvania, care cu ani în urmă au făcut unele demersuri în această direcţie şi mizând pe maturitatea actorilor din cluster şi nevoia unei strategii de grup resimţită la nivelul firmelor, structurilor de cercetare-dezvoltare-inovare,structurilor intermediare şi autorităţilor publice, ne simţim încurajaţi şi sustinuţi în acţiunea noastră de a crea un cluster de IT, susţine în continuare managerul proiectului.

Analiza potenţialului de clusterizare la nivelul judeţului Cluj, realizată de către experţii din cadrul echipei de proiect a ADR Nord-Vest, a relevat faptul că există şase sectoare cu potenţial ridicat de clusterizare. Acestea sunt: IT&C (software), industria de maşini şi echipamente, industria materialelor de construcţii, industria mobilei, sănătate (servicii medicale, producţia de medicamente şi cosmetice), industrii creative şi culturale. În aceste sectoare se concentrează între 5 şi 10 % din firmele din judeţ care au o contribuţie semnificativă la PIB, atrag forţă de muncă înalt calificată şi beneficiază de oferte de Cercetare – Dezvoltare – Inovare din partea universităţilor şi centrelor de cercetare.       

Întâlnirea organizată în cadrul sub-proiectului regioNet – “Clustere şi reţele, motoare ale dezvoltării pentru creşterea competitivităţii şi a capacităţii de inovare”şi-a propus să prezinte conceptul de cluster în contextul actual al economiei româneşti, rezultatele studiului elaborat, date şi statistici care recomandă sectoarele cu potenţial de clusterizare la nivelul judeţului Cluj şi bineînţeles oportunităţile de finanţare existente. La finalul întâlnirii s-au discutat paşii următori în proiect, respectiv  în constituirea viitorului cluster IT&C.

La eveniment au participat peste 30 de reprezentanţi ai firmelor de IT&C din judeţ, împreună cu reprezentanţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, ARIES Transilvania, UGIR filiala Cluj, Centrului de Afaceri Transilvania, Consiliului Judeţean Cluj,  ADR Nord-Vest şi OTIMMC Cluj-Napoca.

Ştiri

2020-11-18 17:56:52

Virtual B2B Event-Construction-2020

EEN Transilvania vă invită să participați la evenimentul de matchmaking [...]

2020-10-31 14:52:44

ECONOMIA CIRCULARĂ: VOUCHERE DE 15.000 EURO PENTRU ÎNTREPRINDERI MICI ŞI MIJLOCII

[...]


Vezi toate ştirile


Enterprise Europe Network

Oportunităţi de afaceri

Cod anunţ: TOUK20161114002

Ţara: Marea Britanie

Tip: Oferta

Titlu Oportunitate: IMM din Marea Britanie a dezvoltat și a adus pe piață o tehnologie tactilă de feed-back, folosind [...]

Valabilă până la data: n/a

Cod anunţ: BRPL20170110001

Ţara: Polonia

Tip: Cerere

Titlu Oportunitate: Firmă poloneză caută furnizori de nuci și fructe uscate pentru încheierea unor contracte [...]

Valabilă până la data: n/a

Vezi toate oportunităţile