Motor căutare – Platforma internaţionalizare Enterprise Europe Network

 


Evenimente


Poveste de succes in EEN: Proiect international ERASysAPP - Transferring Systems Biology Knowledge into Applications

Centrul de Transfer Tehnologic CENTI Cluj-Napoca vă prezintă o poveste de succes pentru mediul de afaceri şi cercetare din Transilvania, încheiată datorită sprijinului serviciilor de specialitate oferite de Enterprise Europe Network. Înfiinţat la Cluj-Napoca în anul 2013, Centrul de Cercetare şi Inovare Agroalimentară CENCIRA este un IMM cu un potenţial deosebit bazat atât pe o viziune de învățământ profesional, cât şi pe nevoia de cercetare şi dezvoltare a inovării în sectorul agroalimentar. CENCIRA este centru de cercetare care oferă servicii profesionale de expertiză în domeniul biotehnologiilor alimentare, fermentaţiei, bioreactoarelor, probioticelor, prebioticelor, produselor alimentare funcţionale şi, respectiv, în utilizarea deşeurilor alimentare în fermentaţii în vederea obţinerii de produse simbiotice. Conceptul CENCIRA se bazează în principal pe trei piloni:

  1. elaborarea de strategii şi servicii de cercetare şi dezvoltare corespunzătoare (pregătire propunere, negociere, difuzare şi exploatare, management, training);
  2. activități de cercetare în diferite domenii ale biotehnologiei aplicate în domeniul agroalimentar;
  3. dezvoltare profesională şi învăţământ profesional (cursuri de instruire pentru noi profesii şi ocupaţii).

Având o echipă multidisciplinară de specialitate, cu experienţă în domeniul cercetării şi dezvoltării în domeniul biotehnologiilor, încă de la început, CENCIRA s-a dovedit a fi un partener valoros şi de încredere, dovadă numărul mare de proiecte de cercetare în acest centru de cercetare şi inovare agroalimentară este implicat. Cunoscând serviciile de sprijin oferite de către CENTI Cluj-Napoca IMM-urilor din Transilvania în vederea creşterii gradului lor de competitivitate şi inovare, la începutul lunii decembrie 2013, reprezentanţii CENCIRA au contactat reprezentanţii CENTI pentru a stabili o întâlnire. Scopul acestei întâlniri a fost prezentarea unui proiect internaţional de cercetare şi solicitarea unui sprijin din partea CENTI, în calitate de organizaţie membră Enterprise Europe Network, cu privire la identificarea unui partener de cercetare din Letonia interesat în participa ca partener în cadrul unui consorţiu internaţional pentru primul apel comun deschis pe ERASysAPP – ERA-Net for applied Systems Biology – al cărui termen de depunere era 31 ianuarie 2014.

Obiectivul general al proiectului de cercetare în discuţie l-a constituit crearea de bioprocese de conversie/ fermentaţie biologice prin utilizarea unor materii prime diferite (deşeuri), în scopul producerii de beta-caroten pentru piața alimentară şi, mai mult, să formuleze o nouă paradigmă în modelarea acestor bioprocese. În urma discuţiilor purtate, reprezentanţii CENTI au luat legătura cu Centrul Tehnologic din Letonia, organizaţie membră Enterprise Europe Network, în vederea găsirii unui partener de cercetare potrivit pentru consorţiul care urma să se contureze în jurul acestei propuneri de proiect.

Având în vedere competenţele necesare şi activităţile care trebuie derulate în proiect de către partenerul leton, Centrul Tehnologic din Letonia (LTC) a pus la dispoziţia omologului său român o listă cu descrierea câtorva firme şi organizaţii de cercetare care ar putea răspunde cu succes cerinţelor propunerii de proiect. Astfel, în urma analizei atente a potenţialilor parteneri din Letonia, CENCIRA a decis alegerea firmei Dorean Ltd. – producător leton de pâine şi alte produse de patiserie fără gluten. Astfel, în urma deciziei luate de către CENCIRA, şi beneficiind de sprijinul organizaţiilor membre Enterprise Europe Network, CENTI şi, respectiv, LTC, centrul român de cercetare şi inovare agroalimentară din Cluj-Napoca a intrat în contact cu firma letonă Dorean Ltd. şi astfel s-a finalizat consorţiul internaţional format din şase parteneri din România, Germania, Suedia, Cipru şi Letonia.

Ca urmare a muncii susţinute şi a contribuţiei ştiinţifice valoroase a fiecărui partener din consorţiul nou format, propunerea de proiect cu titlul “Bioprocess development and modelling of β-carotene production for functional food market” a fost depusă cu succes şi, până la acest moment, aceasta a trecut de primul stadiu de evaluare.

Din punct de vedere al rezultatelor aşteptate ale proiectului, se poate afirma faptul că, pe lângă producerea unui compus stabil încorporat într-un produs alimentar, toate rezultatele cercetărilor efectuate în laborator vor fi promovate şi transferate în mediul industrial, CENTI Cluj-Napoca aducându-şi aportul la promovarea acestor rezultate în mediul de afaceri din Transilvania.

 

Ştiri

2020-11-18 17:56:52

Virtual B2B Event-Construction-2020

EEN Transilvania vă invită să participați la evenimentul de matchmaking [...]

2020-10-31 14:52:44

ECONOMIA CIRCULARĂ: VOUCHERE DE 15.000 EURO PENTRU ÎNTREPRINDERI MICI ŞI MIJLOCII

[...]


Vezi toate ştirile


Enterprise Europe Network

Oportunităţi de afaceri

Cod anunţ: TOUK20161114002

Ţara: Marea Britanie

Tip: Oferta

Titlu Oportunitate: IMM din Marea Britanie a dezvoltat și a adus pe piață o tehnologie tactilă de feed-back, folosind [...]

Valabilă până la data: n/a

Cod anunţ: BRPL20170110001

Ţara: Polonia

Tip: Cerere

Titlu Oportunitate: Firmă poloneză caută furnizori de nuci și fructe uscate pentru încheierea unor contracte [...]

Valabilă până la data: n/a

Vezi toate oportunităţile